ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Όταν δεν είστε ειδικός, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ χειμερινών και καλοκαιρινών ελαστικών. Ας ανακαλύψουμε μαζί ποια ελαστικά ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας, μέσα από αυτό το σύντομο οδηγό.

Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά των χειμερινών ελαστικών;

Συγκρινόμενα με τα καλοκαιρινά ελαστικά, τα χειμερινά ελαστικά (ή αλλιώς ελαστικά ψυχρών καιρικών συνθηκών) έχουν ειδική γόμα που παραμένει μαλακή στις χαμηλές θερμοκρασίες και βαθύ σκάλισμα πέλματος που προσφέρει βέλτιστη απόδοση σε ψυχρές συνθήκες (στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, με χιόνι ή πάγο). Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε μέσω της ειδικής σήμανσης στο πλευρό του ελαστικού: με το σύμβολο “M+S” (3PMSF).

Τα ελαστικά με τη σήμανση «M+S» στα πλευρικά τους τοιχώματα είναι ελαστικά χιονιού από καθαρή άποψη κανονισμών. Ωστόσο, δεδομένου του ότι αυτή η σήμανση δεν συνδέεται με κάποιο υποχρεωτικό τεστ επιδόσεων, δεν υπάρχει εγγύηση απόδοσης που να συνδέεται με τα ελαστικά με σήμανση “M+S”.

Αντιθέτως, τα ελαστικά με σήμανση 3PMSF είναι χειμερινά ελαστικά τα οποία έχουν εγκριθεί με τεστ κανονισμών, ώστε να εγγυώνται το σωστό επίπεδο απόδοσης σε χειμερινές συνθήκες. Η Michelin συνιστά να χρησιμοποιείτε ελαστικά με σήμανση 3PMSF για τα ελαστικά σας κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ποιες είναι οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για τη χρήση των χειμερινών ελαστικών;

Ποιες είναι οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για τη χρήση των χειμερινών ελαστικών; Θα πρέπει να εξοπλίσετε το όχημά σας με ελαστικά με πιστοποίηση χρήσης το χειμώνα, μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει σταθερά κάτω από τους +7° C, συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Απριλίου, ανάλογα με τον καιρό.

Πότε χρειάζομαι χειμερινά ελαστικά;

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτετε δύο σετ ελαστικών για το καλοκαίρι και το χειμώνα. Ωστόσο, συνιστάται να χρησιμοποιείται χειμερινά ελαστικά όταν οδηγείτε σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία πέφτει σταθερά κάτω από τους +7οC, κυρίως για πιο ασφαλές φρενάρισμα, πρόσφυση και ροπή. Ωστόσο, υπάρχει ένας τύπος πιστοποιημένων χειμερινών ελαστικών που μπορείτε να χρησιμοποιείτε και το καλοκαίρι: τα MICHELIN CrossClimate. Είναι τα Πρώτα καλοκαιρινά ελαστικά με χειμερινή πιστοποίηση. Είναι η καλύτερη επιλογή για τους οδηγούς που αντιμετωπίζουν ξαφνικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και ενίοτε χιονοπτώσεις.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ